Háromméteres cápát fogott egy horgász az Adrián

Kivételes és ritka szerencséje volt a múlt héten egy horvát horgásznak a Kvarner-öbölben. Egy rókacápa akadt a horgára, amelyet fényképezés után visszaengedett a nyílt tengerbe.
A rókacápa (Kép: Matej Njavro)

Egy 3 méter hosszú és kb. 100 kilogrammos rókacápát fogott ki Matej Njavro múlt hét csütörtökön. A faj ugyan jellemző az Adriára, de nagyon kevés az esély arra, hogy emberfia találkozzon vele - írja a horvát hírportál.

A 24 éves Njavro tapasztalt horgásznak számít, gyakran visznek csoportokat a Kvarner-öbölbe tonhalra horgászni, ezúttal is ez történt.

Amikor a horgász észlelte, hogy mi került a horgára, óvatosan és szakszerűen járt el a barátjával együtt. A cápát szándékosan nem emelték ki a vízből, és a víz alatt vágták el a damilt. Njavro elmondása szerint a még kevésbé elterjedt "önmagától lebomló horoggal" horgászott, amely nem okozott komoly sérülést a cápának. A horog ugyan a cápában maradt, de gyorsan megindul a bomlási folyamat és kiesik belőle, így valószínűleg hamarosan felépülhet.

A rókacápa, többi Adrián megtalálható cápával ellentétben szereti a szűk csatornákat és a sekély öblöket. Valahányszor beleakadnak egy halász hálójába, egyből bekerülnek a helyi hírekbe. Az emberre teljesen veszélytelenek. Kisebb halakkal táplálkoznak, így horgászokat is meg tudják lepni, ha rákapnak a csalira.

A szigorúan védett fajok közé tartozik Horvátországban.

Horvátországban ezen a nyáron már számos látványos dolgot mutatott a tenger. Mint pl.

- a partra kiúszott egy delfin egy kis simogatásért

- cápa járt a dubrovniki strandon

- a pulai strandon fiatal kékcápa járt

Barázdásbálna, a világ 2. legnagyobb állatfaja tűnt fel a horvát Adrián!

És aki még nem unja a halakat, nézze meg a videót a spliti halpiac kínálatáról.

-