Horvátország: feleannyi turista, olcsóbb árak

Jelen pillanatban kb. 600 ezer turista nyaral Horvátországban, amely a tavalyi hasonló időszakhoz képest 53%.
Trogir

A turisták nagy része, 510 ezer, külföldről érkezett. Ez nem meglepő, de egyúttal tényleg megmutatja, hogy mennyire fontos a horvátoknak a határ nyitva tartása, hiszen a hazai turizmus a korábbi reményekkel ellentétben, nem sokat segít az idei szezonban (sem).

Ami egyre népszerűbb mostanában és a tavalyi helyzethez kezd közelíteni, az a hajós turizmus. Itt az augusztus már egész biztatóan néz ki. Szintén biztató a családi gazdaságokra is alapozó falusi turizmus, főleg a koronavírus által legkevésbé sújtott régiókban, ahol még idén növekedés is tapasztalható.

A szálláshelyek foglaltsága az északi régióban már elérte a 60%-ot, még a déli részeken továbbra is csak közelít a 40%-hoz. Ezért a szállások és egyéb turisztikai szolgáltatások ára számos régióban 10-30%-kal csökkent tavalyhoz képest.

Ha valaki a szálláskeresőnkkel próbálkozna kíváncsiságból. Főleg a dalmáciai üdülőhelyeken (pl. Dubrovnik, Split, Trogir, Makarska, Sibenik, vagy a szigeteken (Korcula, Hvar) lehet a tavalyiaknál jobb árakat találni a következő hetekre.