108: megugrott az új koronavírus fertőzöttek száma Horvátországban

Az elmúlt napok kellemesen csökkenő tendenciája után sajnos ismét megugrott a friss fertőzöttek száma Horvátországban. Az utóbbi 24 órában 108 esetet jelentettek.
Forrás: koronavirus.hr

Az aktív betegek száma kissé emelkedett, jelenleg 1127 aktív beteget tartanak nyilván Horvátországban, az eloszlásukat a fenti térkép mutatja.

Zágráb, főváros és a legnépesebb város lévén érhetően a legmagasabb számot mutatja (259). Vukovár-Szerém megyében, a szerb határhoz közel még mindig az esküvők betegei fertőznek, mára 40 új esetet jelentettek, most összesen 158 aktív betegnél tartanak.

A harmadik legtöbb fertőzöttet regisztrált megye Eszék-Baranya (142). Itt csak lassan cseng le az apácák fertőzésétől kialakult gócpont. Tegnap itt halt meg két idős beteg.

A tengerparton is emelkedésnek indult a fertőzöttek száma, és már fertőzött turistákról is érkezik beszámoló, ma például Isztriából. Itt ma 19 új beteggel lett több, a jelenlegi szám 74.

A legfertőzöttebb tengerparti megye Split. Itt már 99 aktív betegnél tartanak, a gócpont természetesen maga Split, hiszen ez Horvátország második legnagyobb városa.

Akkor most már csak a jó híreket nézzük

Lika-Zengg megye csak három beteget figyel jelenleg, a tengerparti megyék közül ez a legkevesebb.

Zadar környékén már napok óta nem jelentettek új beteget.

Szintén NULLA az új betegek száma Dubrovnik környékén.

Nem tengerpart, de a Muraköz most is koronavírus-mentes, és itt pörög is a turizmus.

Az előbb említett számok még a kezelhető alatti tartományt mutatnak, több új eset az elmúlt napok kontaktkutatásának eredménye. A szakemberek a maszk viselésétől és a nagyobb rendezvények szabályozásától további csökkenéseket várnak.

Most semmi sem indokolja, hogy ne keressünk szállást a például lenti szálláskeresővel a következő időszakra. Most hiányzik a turisták fele, könnyebb kifogni egy jó ajánlatot, így az idén olcsóbban lehet nyaralni, mint tavaly.