Ismét medúzák az Adrián: mennyire kell félni tőlük?

Attól, amelyiket a héten találtak az Isztrián nem nagyon, de vannak veszélyesebb társaik is, amelyeknek szerencsére eddig se híre, se hamva.
Kép: Glas Istre

Egy olvasó küldött be egy képet az isztriai Pula Hidrobaza nevű strandjáról, amelyen egy medúza látható. Ahogy ilyenkor lenni szokott, az újság megszólaltatott egy helyi szakértőt.

Kiderült, hogy a Cotylorhiza tuberculata nevű fajról van szó, amelyből egyre többet látni az Isztrián, főleg Pulától északra. Ezt a medúzát fura formája miatt a köznyelt tükörtojás medúzának is hívja.

A szakértő szerint ettől nem kell félni. Csípése nem veszélyes, a legtöbben meg sem érzik, érzékeny bőrűek azonban tapasztalhatnak égető érzést.

A tükörtojás medúza mellett a környék másik gyakori medúza faja a fülesmedúza, amelyből rengeteget láttak április óta. A jó hír, hogy ez még kevésbé veszélyes az emberre.

Jó tudni, hogy a medúzák velünk lesznek a nyári szezonban, és a nagy részük ártalmatlan. Az emberre nem vadásznak, csak a víz sodrásával kerülhetnek a közelünkbe. Vagy akkor, ha nem vesszük észre őket, amelyre van esély.

Medúzacsípés esetén azonnal jöjjünk ki a vízből és mutassuk meg a helyi egészségügyeseknek. Jobb, ha helyi orvos látja, mint ha elkezdjük az interneten olvasható praktikákat alkalmazni.