Horvátország várakozáson felül népszerű a nyári szezonban

A várakozás felett alakulnak a számok az idei nyáron a horvát turizmusban. Persze minden relatív. Ahhoz képest, hogy áprilisban még minden veszni látszott, most egyre biztatóbbak a számok.

Ha százalékosan nézzük, akkor a turisták kb. 50%-a hiányzott a horvát tengerpartról júliusban, amely komoly csapás egy olyan országnak, amely a bevételeinek kb. 20%-át a turizmusból és a hozzá kapcsolódó üzletágakból szerzi be.

Ahhoz képest, hogy áprilisban már tavalyihoz képest 40%-os forgalom is vágyálomnak látszott, nem rosszak a számok. Horvátország főleg más mediterrán országokkal versenyez és hozzájuk képest, saját adatai alapján, sokkal jobban áll. A horvátok szerint a görögök csak most kaptak lábra, 10-15%-on állnak tavalyhoz képest.

A helyi turisztikai hivatal húzása nagyon bejött: a legfontosabb országokra koncentráltak, ahonnan autóval, vagy utólag a bombasikernek bizonyult vonattal, jönnek a turisták.

Elengedték az amerikai, ázsiai országok piacát. Európában nem koncentráltak annyira a skandinávokra, eddig a britekre, és esetleg az augusztusban meginduló olaszokra.

Helyettük több pénzt költöttek a németek és osztrákok megdolgozására, valamint a közép-kelet európai országokra.

Íme, az eredmény. Tavallyal összehasonlítva, júliusban megérkezett a németek 87%-a, a szlovénok 88%-a, a lengyelek 79%-a és a csehek 72%-a. Pontosabban, ezek a vendégéjszakák számai a tavalyiakhoz viszonyítva.

Ahogy várható volt az északi rész eddig mindent visz. Kocsival könnyebb megközelíteni, a hat legnépszerűbb üdülőhely között négy is az Isztrián található. Nagy meglepetés a listán Vir első helye, amelyről itt írtunk.

A déli részek az amerikai, skandináv és ázsiai turisták között volt korábban népszerű. Ők elmaradtak.

Pl. Dubrovnikban a turisták 70%-a és a bevételek 80%-a hiányzik. Talán a mostantól nagyobb számban érkező angolok javítják augusztusban a déli részek statisztikáit, ahol most alacsonyabbak az árak a tavalyinál.

Így, aki zsúfoltság nélkül akar Dubrovnik belvárosában sétálgatni, annak érdemes szétnéznie a lenti szálláskeresővel.