Akár a te cipődet is kiállíthatták, ha elhagytad egy horvát strandon

A klasszikus mese után nevezték el 1000 Hamupipőke kiállításnak azt a bemutatót, amely a múlt héten nyílt Split egyik ismert terén. Azokat a lábbeliket állították ki, amelyeket a tulajdonosaik elhagytak és a tenger partra sodorta őket.

Most már akár vándorkiállításnak is nevezhető a 1000 Pepeljuga gyűjtemény, hiszen Splitben már a harmadik helyszínen mutatják be.

Mark Boellaardnak hívják a holland művészt, aki az előző két telet azzal töltötte, hogy Hvar sziget partjait járva gyűjtögette össze azokat a lábbeliket, amelyeket a tenger partra sodort. Körülbelül 2000 darabot talált eddig és elmondása szerint mindig csak ez egyiket, egy komplett pár cipőre még sosem akadt.

A kiállítást múlt héten Splitben a helyiek által csak Prokurative néven emlegetett helyen (hivatalos nevén Köztársaság tér - Trg Republike) rendezték be.

A cipőket reggelente kiteszik, majd napnyugtakor begyűjtik. A látogatókat arra kérik, hogy használják fantáziájukat és találják ki, hogy melyik lábbelinek mi lehetett a története. A lábbeli talán a legjobb szó, hiszen szandáltól strandpapucson át, bakancstól csizmáig elég változatos darabokat dobott ki magából a tenger.

A kiállítás Hvar és Starigrad után szerepel Splitben. Innen Šibenikbe mennek.