A szamarak nem akarták, hogy kimentsék őket a lakatlan horvát szigetről

Különös történetről írt a horvát sajtó a héten. Állatvédők két magára hagyott szamarat szerettek volna kimenteni a Kornatinál egy lakatlan szigetről, de a szamarak nem kértek a mentőakcióból.

Július végén két lengyel turista kötött ki a Kornatihoz tartozó Kurba Mala lakatlan szigeten. Kissé meglepődtek, hogy nem kettesben voltak a szigeten, amikor megláttak két szamarat. Vízzel kínálták őket. Miután a szamarak megittak kb. 20 liter vizet, azt a következtetést vonták le, hogy rossz fizikai állapotban vannak a kietlen szigeten és szóltak az állatvédőknek.

Az állatvédők szakértőket küldtek a szigetre, akik megvizsgálták a szamarakat. Véleményük szerint nem voltak annyira rossz állapotban, de ők is javasolták a szamarak elszállítását egy élhetőbb területre.

A Kornati Nemzeti Park nagyon rendes volt, megszervezett mindent. Kedden hajóval mentek a szamarakért, de hiába minden jó akarat, az egyszerűnek tűnő mentőakció nem jött össze.

Hiába próbálták a szamarakat a legfinomabb répákkal a hajóra csalogatni, majd órákon át terelgették őket a szigeten, a szamarak nem kértek a megmentésükből.

Végül is ott hagyták őket, a mentőakció sikertelenül ért véget, de még nem adták fel. Ígéretük szerint újra megpróbálják.