Zene és tenger: egy percben, ami csodálatos Horvátországban

Az alábbi videó egy csodás horvát strandon készült. Egy hagyományos horvát stílust képviselő együttes tagjai énekelnek a vízben, majd a végén hatalmas tapsot kapnak a strandolóktól.
Stiniva strand, a felvételt az itt üzemelő Tavern Peruka készítette

Néhány háttér-információ az alábbi rövid felvételről.

A klapa egy eredeti dalmát (horvát) műfaj, amelyben zenés kíséret nélkül, a cappella énekelnek. Annyira népszerű és tradicionális Horvátországban, hogy felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára. Magyarországról pl. a matyó hímzés és a busójárás szerepelt ezen a listán. A strandon két klapa kórus énekel közösen.

A strand. Horvátország egyik legszebb strandja, Vis-sziget, Stiniva strand. Hangulatos öböl, csodás sziklákkal körbevéve, ideális kórusoknak, hogy teszteljék a hely akusztikáját.

És végül a dal. Az eredetit még 1978-ban énekelte Ljupka Dimitrovska macedón-horvát énekesnő. A címe: Ta tvoja barka mala (Ez a kis hajód). Az eredetit is érdemes meghallgatni, természetesen hangszeres változatban adja vissza az egykori Jugoszlávia slágergyárát.

Tehát, összegezve. Csodás tengerpart, strand, sziklák, napfény, egykori jugó sláger feldolgozva hagyományos horvát stílusban, értő közönség és a végén hatalmas taps. Talán még egy kis pršut hiányzik ...