Szeptembertől senki ne menjen külföldre szabadságra - kéri a kormány

Arra kéri a magyarokat a kormány, hogy szeptember 1. után senki ne menjen külföldre nyaralni, főleg ne a déli országokra - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökéget vezető miniszter a szerdai kormányülésen.

Szeptember elsejétől a jelenleginél szigorúbb szabályt kell alkalmazni a külföldi utazásokra a koronavírus-járvány miatt, ezekre a jövő heti kormányülésen tesz javaslatot az operatív törzs - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón.

Szeptember elseje utánra külföldi nyaralást senki ne szervezzen, különösen a déli országokba - fogalmazott a miniszter, azt hangsúlyozva: az oktatás újraindítása elengedhetetlen az ország működőképességének fenntartásához, márpedig ehhez arra van szükség, hogy ne nőjön a fertőzöttek száma.

Arról beszélt: Európa legtöbb államában romlik, csak néhány országban stagnál a járványügyi helyzet, márpedig ezek a trendek néhány hetes késéssel vannak hatással a magyarországi mutatókra, így az utazási korlátozások enyhítéséről nem lehet szó.

A kormány a jövő hétre dolgozza ki a pontos szabályozást, amely várhatóan korlátozó intézkedéseket jelent számos külföldi országgal szemben. A déli országok kifejezetten a nem ajánlott országok közé tartoznak, 

Direktbe nem hangzott el, de esélyes a karantén bevezetése a járvány miatt rossz helyzetben lévő országokból. 

A már szeptemberre lefoglalt szállások szempontjából a kormány döntése vis maior kategóriának számít.

Hozzátette: a kormány sárgából a zöld zónába sorolta Norvégiát, amelynek mutatói Európa legjobbjai közé tartoznak.