Horvátország: romlik a helyzet, ma is rekordszámú új fertőzött

Ma is rekordszámú új fertőzöttet találtak Horvátországban. Napok óta 200 körül és felette alakul az új fertőzések száma, és naponta dőlnek meg a negatív rekordok.
Forrás: koronavirus.hr

Ma 265 új fertőzöttet regisztráltak, amely a legmagasabb szám február 25., az első fertőzött megjelenése óta.

Az aktív esetek száma jelentősen emelkedett az utóbbi napokba, ma már 1841-nél tart.

A tengerparti megyék közül Split-Dalmácia egyre rosszabb számokat mutat. A mai 265-ből 103 fertőzöttet itt találtak. Mindezt 583 tesztből. Közülük 35 korábbi fertőzött kontaktoktól kapta el. Mára ez a legfertőzöttebb horvát régió, 469 aktív esettel.

A horvát szakemberek szerint kulcskérdés a fiatalok megfertőzésének megállítása. A legtöbb fertőzést az éjszakai szórakozóhelyeken szedik össze a tengerparton. Számos példa van rá, hogy a fiatalok tovább adták a fertőzést családjukban a szülőknek és a nagyszülőknek.

A megbetegedett fiatalok közül sokan hazatértek a tengerpartról és az aktív betegek statisztikájában már az állandó lakhelyüknél szerepelnek.

A megfertőzött külföldiek száma kevés a horvát statisztika szerint, ennek oka, hogy a külföldiek szívesebben mennek orvoshoz otthon, hazatérésük után

Az emelkedő megbetegedések miatt több Horvátországnak fontos ország szigorú korlátozásokat vezetett be a Horvátországból hazatérő turistáiknak. Kötelező a karantén a holland, a szerb, az olasz, a szlovén, az osztrák, a brit és két dalmáciai tartományból a német turistáknak.

Magyarország szeptember 1-től tervez hasonló lépéseket bevezetni.