Kevés csapadék: bezöldült a Kék-tó Horvátországban

Sokak szerint Horvátország legszebb karszttava a Dalmáciában található Kék-tó (Modro jezero). A fenti kép alapján nem is véletlen, miért szeretik annyian az Imotski mellett található csodát.

A fenti kép még tavaly készült, amikor 35 fokban sokan fürödtek a tóban és töltötték a napot a tó környékén.

Az idén radikálisan megváltozott a tó színe.

Az idei év szinte már aszályosnak mondható Dalmáciában, jóval kevesebb a csapadék a megszokottnál. Elsősorban a szigeteken nagy a szárazság, de a szárazföldön sem sokkal jobb a helyzet.

A tóhoz kb. 80 kilométerre található Splitben egy évben átlagosan 782 mm csapadék hull. Eddig csak 162 millimétert mértek. Most egy kissé bonyolult matek következik: tehát 2/3 év alatt csak 1/5-e jött le az éves mennyiségnek.

kekto2

Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tó vízszintje félméteresre csökkent, de természetesen a legfeltűnőbb, hogy most nehezen lehetne kéknek nevezni, inkább a sötétzöld illik rá.

A jelenség nem új, hiszen a korábbi években arra is volt példa, hogy a tó ideiglenesen kiszáradt. Szakértők szerint, ha a közeljövőben nem érkezik nagyobb mennyiségű csapadék, akkor szeptemberben olyan száraz lesz, hogy ismét focizni lehet a medrében - írja a dalmát napilap