Vir: a horvát turizmus fekete báránya a legnépszerűbb üdülőhely

Ismét kijöttek az idei szezon aktuális statisztikái. A turisták augusztus közepéig Vir szigetén töltötték el a legtöbb vendégéjszakát. Ez a megsüvegelendő eredmény azonban kissé kínos a horvát idegenforgalom vezetőinek.

Már júliusban is írtunk róla, hogy Vir sziget szálláshelyein töltötték el a legtöbb vendégéjszakát a turisták. Az akkori számok szerint ezen a településen lépték át egyedül az egymilliós határt.

A legújabb számok ismét kijöttek és ismét Vir áll a lista élén. Mármint a vendégéjszakák élén. Ezt az információt próbálja elsunnyogni a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HIK), amely nagyon nem tetszik a helyieknek. Az augusztusi sorrend: Vir, Rovinj, Medulin, Poreč, Crikvenica, Umag, Mali Lošinj, Novalja, Split és Pula.

Az augusztusi országos jelentések kissé megváltoztak. Nem a vendégéjszakák alapján gyártották a dicsőséglistát, ahogy korábban, hanem a vendégek számát vették figyelembe. Ez alapján Vir nincs a legjobbak között.

Vir település vezetőinek sem tetszik, hogy a HIK simán eltussolja az érdemeiket, azzal a hivatkozással, hogy ott "nem kereskedelmi szálláshelyeket" adnak ki.

Ennek a megkülönböztetésnek több szempontból sincs értelme, hiszen a naprakész horvát nyilvántartó rendszerben (Evisitor) pontosan látszik a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, a vendégéjszakák és az utánuk befizetett adó.

Ez utóbbival sem nagyon tudnak kibékülni Vir vezetői. A turisták adóiból hatalmas, milliós összegeket, fizetnek be a HIK, illetve az állam költségvetésébe és nem kapnak érte semmit.

A HIK részéről hiányolják a promóciót, a régió reklámját. Az állam pedig az infrastruktúra fejlesztésében lehetne aktívabb.

Valószínűleg a HIK rejtett szándéka, hogy Vir ne jelenjen meg semmilyen horvát népszerűségi lista elén. Hogy néz az ki a nemzetközi hírekben, hogy Vir megelőzi a híresebb helyeket? Mint pl. Pulát, Rovinj-t, Trogirt vagy Dubrovnikot? Rengeteg pénzt költenek országimázsra csodás horvát várakkal, strandokkal, szigetekkel, műemlékkel és egyéb látványosságokkal, és a turisták mégis Vir szigetét választják.

Vir a maga részéről elégedett, hogy tehetős angol, amerikai és ázsiai vendégek helyett, megbízható, a járvány alatti is kitartó hazai, szlovén, magyar, cseh, szlovák és lengyel vendégkört alakított ki.

A témára szeptemberben még visszatérünk.