Videó: hatalmas bálnát filmeztek le a horvát Adrián

Szeptember elején a horvát szakembereknek fantasztikus filmet sikerült készíteniük egy hatalmas bálnáról a Velebit-csatornában.

Augusztusban többen is közönséges barázdásbálnát láttak a Velebit-csatorában több napon keresztül. A kutatóknak gyanús lett a bálna viselkedése, hiszen ezek a nagy testű állatok nem szoktak az ilyen szűk csatornákban napokat eltölteni. Azt gyanították, hogy valami nincs rendben az állattal. A lakosságot megkérték, hogy szóljanak, merre látták az állatot. Annyira nem sikerült közel kerülni a bálnához, hogy jobban meg tudják vizsgálni.

Szeptember elején ismét barázdásbálna tűnt fel a Velebit-csatornában. A kutatók elindultak a hajójukkal. A lenti drónfelvételen nagyszerűen látható a bálna mérete a hajóhoz képest. A bálna többször is nagyon közel úszott el a hajó mellett vagy alatt. Kb. 4-5 méterrel úszott el a hajó alatt.

A kutatók összehasonlították a mostani és az augusztusi felvételeket és meglepetésükre kiderült, hogy most egy másik bálnát láttak, nem az augusztusit. Ezúttal szerencséjük is volt.

A bálna többször és nagyon lassan a közelükben úszott, így nyíllal mintát tudtak venni a bőréből. A mintát biopszia vizsgálatra küldték Hollandiába. Az eredményt már nagyon várják, hiszen sok minden kiderülhet a bálnáról, többek közt az egészségügyi állapotáról is.