Hétfőn több uniós országban is egyszerre jelentették be, hogy 13 ország megegyezett az un. "Zöld útlevél" hét kritériumában, amelynek alapján az országok kibocsájtják saját igazolásaikat, amelyet a többi országnak is el kell fogadnia.

A közös dokumentum elfogadását és annak elveinek kidolgozását az osztrák turisztikai miniszter Elisabeth Köstinger vezetésével sikerült végrehajtani.

Az említett 13 ország: Ausztria, Bulgária, Ciprus, Dánia, Franciaország, Görögország, Horvátország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia.

Az "útlevél" egy QR-kódot tartalmaz, amely megmutatja, hogy az illető beoltott, vagy már átesett a betegségen, vagy negatív teszttel rendelkezik.

Az adatokat nem egy központi adatbázisban tárolják, hanem minden érintett ország a saját állampolgárait tartja nyilván.

Pontos információt nem találtunk a hét kritériumról, valószínűleg azért mert a tervezet a napokban kerül az uniós döntéshozók elé és csak jóváhagyás után lép érvénybe.

Andrej Plenković, horvát miniszterelnök bejelentette, hogy a tervek szerint legkésőbb június 1-től már ezzel lehet utazni az unión belül.

A listából az látszik, hogy Magyarország nincs a 13 ország között. Magyarország eddig oltási igazolást bocsátott ki azoknak, akik legalább az első adag oltást megkapták, vagy átestek a betegségen. Azt még nem lehet tudni pontosan, hogy ez az igazolás mire jogosít fel itthon.