Horvátország június elejére tervezi a Covid-útlevél bevezetését

A horvátok már gőzerővel dolgoznak a saját igazolásuk bevezetésén, amely un. Covid-útlevélként lenne használatos Horvátországban és külföldön.

A horvátok már gőzerővel dolgoznak a saját igazolásuk bevezetésén, amely un. Covid-útlevélként lenne használatos Horvátországban és külföldön.

A kiszivárgott hírek szerint az útlevél egy QR-kódot tartalmaz, amely a tulajdonos azonosítása mellett a járványhoz kapcsolódó személyes információit is mutatja. Mikor volt beoltva, mikor tesztelték, vagy mikor gyógyult ki a fertőzésből.

Ez eddig teljesen hasonlít a Magyarországon kiadott un. oltási bizonyítványhoz, a miénk is ugyanezeket az adatokat tartalmazza.

A legnagyobb különbség, jelenleg, hogy a horvátok digitális megoldásban gondolkoznak, tehát okostelefonon keresztül kell az igazolást bemutatni, Magyarországon eddig az érintettek kártyát kaptak.

A döntés háttere, hogy 13 uniós ország már megegyezett a közös Covid-útlevél (zöld útlevél) hét kritériumáról a múlt héten. A döntés még nem hivatalos, a hét kritérium sem ismert nyilvánosan.

Magyarország nem csatlakozott a 13 országhoz, akik vállalták, hogy kölcsönösen elfogadják egymás igazolásait.

Az érintett országok szerint bármelyik uniós vagy akár Unión kívüli ország is csatlakozhat hozzájuk a jövőben.

Horvátország és a többi 12 ország június elejétől tervezi bevezetni a közös útlevelet, amelyről még nem lehet pontosan tudni, hogy milyen jogokat és előnyöket jelent a nyáron.