Kellemetlen: napi ezres az adó a dubrovniki szállóvendégeknek

Miközben még mindig a járvány ki tudja melyik időszakában járunk, a dubrovniki szállásadók kénytelenek azzal szembesülni, hogy a foglalások továbbra is csak lassan érkeznek. Ennek az is oka, hogy a szállóvendégeknek 20 kuna (kb. 1000 forint) idegenforgalmi adót kell megfizetniük minden éjszaka után.

2019-ben és tavaly is csak 10 kuna IFA-t kellett a vendégeknek fizetniük, de az idei szezonban ezt felemelték a duplájára. Lehet mondani a legjobbkor: amikor komoly csata lesz minden turistáért.

A helyi turisztikai hivatal már elküldte kérését a turisztikai miniszternek, de még nem történt semmi az ügyben. Azt szeretnék elérni, hogy a tavalyi napi 10 kunás szinte csökkentsék az idegenforgalmi adót. Összehasonlításként: idén Splitben 15, Zágrábban 12 és Rovinjban 10 kuna az IFA egy személynek egy éjszakára.

Horvátországban az idegenforgalmi adó mértéke nem egységes. A helyi turisztikai bizottságok tesznek javaslatokat a régiós bizottságnak, amelyet végül is az állam határoz meg. Dubrovnik és környéke régió a napi 20 kunás adóval már elérte azt a szintet, amely komolyan veszélyezteti a versenyképességüket a szálláspiacon. A szállodások erre már korábban is figyelmeztették az adót "kivető" önkormányzatokat.