Öt nap alatt 2-3 fokot melegedett a horvát tenger

A jó hír, hogy rövid idő alatt szépen melegedett az Adria Horvátországban. A rossz hír, hogy még van hová melegednie a szezon előtt.

Néhány fokkal az ilyenkor megszokott átlaghőmérséklet alatt alakult az Adria hőmérséklete Horvátországban. Vasárnap és csütörtök között jelentős emelkedés következett be néhány nap alatt, főleg a déli partszakaszokon.

Az elmúlt napokban jelentős különbség alakult ki a hőmérséklet tekintetében Horvátország különböző régióiban. Az ország nagy részét még nem érte el a nyárias meleg, de a dél-dalmáciai részeken már 30 fok körül alakult a hőmérséklet, így pl. Dubrovnikban a tenger hőmérséklete már közelíti a 22 fokot.

adria homerseklet

Az elmúlt hétvégén Split környékén is megközelítette a 20 fokot a tenger hőmérséklete, de a bora (erős szél) hatására a langyosabb felső vízréteg összekeveredett a lenti hűvösebb rétegekkel, így ismét 20 fok alatti értékeket mérnek.

Kevésbé jó hír, hogy szombattól ismét hűvösebbre fordul az időjárás, így egyelőre nem melegszik tovább a tenger.

Egy meleg június esetén jó esély van 22-23 fokos vízhőmérsékletre. Amennyiben a nyáron hosszabb kánikulai időszak köszönt be, rekordközeli hőmérsékletekkel (35-40 fok), akkor maximum 29-30 fokra melegszik fel a tenger, leginkább a sekélyebb isztriai partszakaszon.

Az aktuális horvátországi tengerhőmérsékleteket itt mutatjuk.