Ennyire büntetnek a horvát rendőrök, ha ezek a papírok hiányoznak

Igazolványok, igazolások és egyéb papírok közül az alábbiakat kell bemutatni a horvát rendőröknek igazoltatáskor. Az alábbi büntetésekre számíthatunk, ha nem sikerül őket bemutatni:

Természetesen nem hiányozhat a jogosítvány, vagy azt helyettesítő bármilyen igazolás arról, hogy jelenleg valamilyen okból ideiglenes jogosítvánnyal vezetünk. Ezek hiányában 300 kunás büntetésre számíthatunk.

A gépkocsi forgalmiját is be kell mutatni. Ennek a hiánya is 300 kunás tétel.

Érvényes kötelező biztosításról is igazolást kell mutatni. Itt 300 és 1000 kuna közötti összegben mozoghat a büntetés. ( A Magyarországon kötött biztosítás az Európai Unió területén érvényes, amennyiben nem rendeltetésszerűen élünk a másik államban)

A helyi közlekedési szabályzat egyik paragrafusa szerint mindig kell baleseti bejelentőt is tartani az autóban. Ennek hiánya további 300 és 1000 kuna közötti összeg lehet. Angol nyelvű baleseti bejelentőt innen lehet letölteni

Fontos tudni, hogy a bírságot annak kell fizetnie, aki az adott pillanatban az autót vezeti. Tehát, kölcsönadott autó esetén nem a tulajdonost, hanem az aktuális sofőrt büntetik.

Forrás: automobili.hr