Kristálytiszta az adriai horvát strandok vize június elején

Évről-évre figyelemmel követjük a horvát strandok vízminőségének alakulását. Ezúttal is boldogan jelenthetjük, hogy szezon elején kiváló vízminőséggel várnak minden fürdőzőt a horvát strandok.

Az utóbbi időben az időjárás is észbe kapott, hogy közeleg a nyár, és a tenger hőmérséklete lassan a 20-22 fokos tartományba "melegedett". Ehhez jön az országos vízminőségi ellenőrzés legfrissebb jelentése, amely szerint május 17. és június 3. között 997 strandot ellenőriztek a horvátok. Közülük

  • 993 (99,6%) kiváló,
  • 3 (0,3%) jó,
  • és 1 megfelelő minősítést kapott.

Általánosságban elmondható, hogy szezon előtt mindig hasonló adatokat kapunk. Szezon közben és a végére a közművekkel rosszabbul ellátott strandok környékén romlik valamelyest a helyzet, de itt sem lépik át az adatok a határértékeket. Nem véletlen, hogy a Horvátország egész szezonban Európa legtisztább vizű strandjai közé tartozik.

Strandokkal kapcsolatban egy kis segítséget próbálunk nyújtani. Elindítottuk a strandkereső szolgáltatást, ahol jelenleg kb. 50-60 horvát strandra lehet keresni. A strandokról képeket, videókat, térképet, útvonaltervezőt, időjárás jelentést és egyéb információkat lehet kapni. Hamarosan több 100 strand kerül be az adatbázisba.