Horvátország: elkészült a világ legnagyobb keresztvitorlás hajója

A spliti székhelyű Brodosplit hajógyár ismét legyártott egy példányt a világ legnagyobb keresztvitorlásából, ezúttal brit megrendelésre.

Pontosan négy évvel ezelőtt készült el a mostani vitorlás "ikertestvére", hiszen a két hajó a legtöbb paraméterben megegyezik. Mindketten a bordeaux-i La Gironde hajógyárban 1911-ben épült France II keresztvitorlás hajónak másolatai. Az akkori hajót egy monacói székhelyű cég rendelte meg, a mostani pedig Londonba hajózik hamarosan.

A Golden Horizon nevű hajó öt hatalmas árboca összesen 36 vitorlát tart majd, amelyek teljes területe eléri a 6347 négyzetmétert. A leghosszabb árboc magassága 63 méter, amely vetekszik a spliti Szent Doimus Székesegyház harangtornyának magasságával. 140 luxuskabint alakítottak ki a 272 utas számára, akikről 159 fős személyzet gondoskodik.

A hajó a hét elején indult a hajógyárból, majd néhány napig a spliti kikötőben horgonyzott. A tervek szerint ma indul el Angliába, ahol hamarosan a nagyközönségnek is bemutatják és június végétől már utasokat is szállíthat.