Kétméteres cápa úszott ki Korčula partjánál

Ritka látványban volt része azoknak, akik Korčula partjánál észrevették és lefilmezték az alábbi kékcápát. Bár az ember ösztönösen fél mindenfajta cápától, de szakértők szerint ez a faj nem veszélyes az emberre.

A kékcápa nagyon ritkán támad emberre, kivétel lehet, ha egyszerre öten-hatan úsznak rajban. Ha kettesével, vagy egyedül úsznak, akkor inkább elmenekülnek az emberek elől.

A szakértő szerint nagyon ritkán úsznak ki ilyen sekély vízbe. A sekélyebb vizeket leginkább párzás alkalmával keresik, amelynek körülbelül most jött el az ideje.

Egy másik szakértő a film megtekintése után elmondta, hogy a kékcápa azért is szenved, mert ők nem tudnak hátrafelé úszni, csak előre. Az pedig további probléma a számára, hogy csak akkor tud levegőt venni, ha úszik. Ilyenkor az lenne a legjobb megoldás, ha az emberek segítenének neki, hátulról visszahúzva a mélyebb részekbe. Természetesen tudja, hogy ez lehetetlen, hiszen az átlagembernek fogalma sem lehet róla, hogy melyik cápa mennyire veszélyes vagy veszélytelen.

A cápatámadásra elég kevés az esély, kb. 1 a 11 millióhoz, kb., mint a telitalálatra a lottón. Horvátországban cápatámadást utoljára 2008-ban jegyeztek fel Vis környékén. Akkor egy szlovén búvárt támadott meg. Ő megúszta a kicsinyét féltő fehércápa támadását. Kevésbé biztató hír nekünk, hogy a korábbi regisztrált halálos esetekben csak külföldi turisták vesztették életüket a horvát Adrián.

Érdekesség, hogy négy évvel ezelőtt ugyanitt (Korčula, Kneza-öböl) egy delfint filmeztek le.

A korčulai és horvát strandok továbbra is teljesen biztonságosak, cápatámadástól nem kell tartani. Akit nem tántorítottunk el, azoknak elmondjuk, hogy jelenleg adatbázisunkban már 19 strand leírása szerepel Korčula-szigetéről fényképekkel és videókkal.