Továbbra is kötelező a maszk zárt térben Horvátországban

Új járványügyi intézkedések lépnek életbe július 1-jétől Horvátországban, az európai védettségi igazolással rendelkezők korlátozások nélkül vehetnek részt különböző rendezvényeken - közölte Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője szerdán.

Mindazonáltal továbbra is száz főben határozzák meg a résztvevők felső létszámhatárát az olyan nyilvános rendezvényeken, illetve harminc főben azokon a magánrendezvényeken, amelyeket nem kötnek védettségi igazoláshoz.

Nem törölték el a maszk viselését sem zárt térben, amely egyes esetekben nyílt térben is kötelező, ilyenek a vásárok, gazdasági és turisztikai rendezvények, ahol értékesítenek, kiállítanak vagy bemutatnak termékeket.

Zágráb terve az volt, hogy június végéig legalább egy vakcinával beoltják a lakosság felét, az oltási kampány mégis megakadt, annak ellenére, hogy már mindenki számára elérhetővé vált a vakcina.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 488 707-en kaptak védőoltást, közülük 1 084 774-en már a második adagot is. Ez a felnőtt lakosság 44, illetve 32 százaléka.

További változások július 1-től: 

  • pékségek és péksüteményeket árusító boltok éjfélig nyitva maradhatnak
  • tilos alkoholt árulni éjfél és reggel 6 óra között
  • a kávéházakban továbbra sem engedélyezik a beltéri kiszolgálást, és csak ülő vendégeket szolgálhatnak ki
  • kinyithatnak a diszkók és éjszakai bárok, de csak nyílt térben és védettségi igazolással fogadhatják a vendégeket