Többórás várakozás a horvát határon az első júliusi hétvégén

Korábbi kép, illusztráció.

A hétvégén sokan kisebb-nagyobb várakozásra kényszerültek, akik Letenyénél próbáltak belépni Horvátország területére. A rendőrség adatai szerint pénteken és szombaton is csúcsidőben 2-3 órát kellett várakozni az átjutásra az új (autópálya) határon. Ebben az időszakban, a régi határátkelőn is jelentős sorok alakultak ki, de valamivel kevesebbet kellett várni, mint az autópályán, amelyet a nemzetközi forgalom is használhat.

A torlódás egyik oka, hogy megkezdődött a főszezon, egyre többen indulnak Horvátországba nemcsak Magyarországról, hanem a távolabbi részekről is, pl. a szlovák, lengyel vagy ukrán forgalom is Letenyénél megy át.

A másik oka, hogy a horvátok adminisztrációja időigényes. Ezt annyival meggyorsíthatjuk, hogy a kötelező regisztrációt már indulás előtt az interneten kitöltjük.

Határátlépés előtt ajánljuk, a Borderwatcher nevű közösségi alkalmazást, amely valós időben mutatja a forgalmat a határokon, az akkor ott tartózkodók visszajelzései alapján.

Talán nem véletlen, hogy idén először most emelkedett félmillió felé a Horvátországban nyaraló vendégek száma. A turisztikai miniszter közleménye szerint az 523 ezer vendégből 453 ezer külföldről érkezett.

A horvát televízió beszámolója a letenyei helyzetről: