Már nem zöld! Romlott az egész horvát tengerpart besorolása

Ma délután jött ki az Unió hivatalos covid térképe, amely nem jó hír a horvát idegenforgalomnak. Ennek alapján a teljes horvát partszakaszt a narancssárga kategóriába sorolták.

Kicsit meglepő a legújabb uniós besorolás, hiszen nem teljesen egyezik a jelenlegi állapottal. Egyszerűen a teljes tengerparti szakaszt visszasorolták narancssárga kategóriába, annak ellenére, hogy a tengerpart sem egységes.

Már korábban írtunk róla, hogy legrosszabb a helyzet a Zadar régióban, ez a hely már hosszabb ideje piros, a németeknél június 27. óta figyelmeztetéssel tüntetik fel térképeiken.

Ezzel szemben Isztria abszolút zöld, annyira, hogy a legfrissebb adatok szerint is csak 4 (!) aktív betegük van. Ahogy korábban is, az isztriai kormányzó már bejelentette, hogy panaszt tesz a besorolás ellen, amiért egy kalap alá vették a fertőzöttebb dalmát megyékkel.

A dalmát megyék közül Zadar 147, Split 104, és Dubrovnik 66 aktív fertőzöttet tart nyilván jelenleg. Dubrovnik régió vezetője ma kifakadt, hogy egy héttel ezelőtt még csak 2 aktív fertőzöttjük volt, és kérte a helyieket, hogy tartsák be az előírásokat, mielőtt a helyzet rosszabbodna.

A horvát kormány egyébként, az uniós besorolás frissítése előtt, meghosszabbította a jelenlegi intézkedéseket július 31-ig, csak a turizmust nem érintő, két apróbb szigorítást vezetett be.