Jöhet a szezon: már tisztítják a horvát strandokat!

Losinj szemétszedés

A horvát Adria számos településén a lelkes helyiek nekiálltak a strandok szezon előtti rendbetételének. Ez nem csak a szemét összeszedéséből áll a parton, hanem búvárok segítségével a vízből is kiemelik azokat a dolgokat, amelyeket egy normális ember inkább a szeméttelepre vinne.

Számos településről érkezik hír mostanában, hogy az önkéntesek összefognak és megtisztítják a tengerpartot. Például tegnapelőtt Šoltán kb. 700 kiló szemetet szedtek össze a partról és a vízből. Itt 10 hajóval és 12 búvárral tisztították meg a tengert.

Losinjban 360 önkéntes, köztük 54 búvár szedte a szemetet a település öt pontján, ahonnan 30 köbmétert gyűjtöttek össze. Itt is szinte minden előkerült a tengerből, amire nem is gondolnánk, a rozsdás ajtótól kezdve az autógumikig. A legtöbb persze itt is a műanyagpalackokból akadt, amelyek mára a kristálytiszta tengervíz egyik legcsúnyább ellenségévé vált, mivel nagyon sok idő kell a lebomlásukig.

Valahányszor kiürítünk egy műanyagpalackot a strandon, jusson eszünkbe, hogy úgy tüntessük el, hogy véletlenül se kerülhessen a tengerbe!