Három perc: a legrövidebb kompjárat Horvátországban!

Mivel már a címben ellőttük a poént, biztosan látszik, hogy erre a hajóra nem azért váltanak jegyet a turisták, hogy egy hosszabb tengeri élményt szeretnének. Azonban a sziget tartogat érdekességet a turistáknak is!

Az említett hajó  a Šibenikhez közeli Brodarica település kikötője és a közeli sziget, Krapanj, között közlekedik naponta és immáron 50 éve. A közeli sziget itt a valóságban azt jelenti, hogy a 320 méteres távot a hajó három perc alatt teszi meg.

Krapanj a horvát Adria egyik legkisebb, lakott szigete. A lakossága az elmúlt évszázadban jelentősen lecsökkent, amelynek a nagy része egy eléggé különleges mesterséggel tartja fenn magát: szivacshalászat.

A tengeri szivacs halászata, megtisztítása és kereskedelme már kb. 300 éves hagyomány a szigeten.

A helyi családok büszkén viselik a 'Spužvar' megszólítást, amely a szivacskereskedőkre utal. Ezek után nem is meglepetés, hogy az idén pontosan 50 éve közlekedő hajót is így nevezték el.

A hajó elnevezése a sziget családjainak kérése előtt tiszteleg. Az alábbi videóban látható a hajó működés közben is, és természetesen a szigeten a tengeri szivacsnak külön múzeum is épült.