Tito egykori bunkerét rejti a Biokovo-hegység

Az egykori Jugoszlávia egyik atombiztos bunkeréről jelent meg egyre több hír a horvát sajtóban mostanában. Az egykori szupertitkos és jól karbantartott létesítményt mára a sorsára hagyták, teljesen lepusztult. 

A Biokovo-hegység mostanában leginkább az üvegpadlós kilátójáról ismert (Skywalk), azonban a hegy az egykori jugoszláv vezetők részére kiépített bunkert is rejti, ahol a legfontosabb emberek családtagjaikkal átvészelhették a támadásokat és egyben a hadsereget is tudták irányítani.

A Gornji Bekavci közelében található földalatti központot az 50-es évek elején kezdték építeni, fokozatosan bővítették és fejlesztették a 80-as évek végéig. Több szobát és tárgyalót alakítottak ki a föld alatt, amelyeket majdnem egy kilométer hosszú alagútrendszer kötött össze.

A helyiek szerint az a pletyka járja, hogy egy titkos alagút is épült Brac-szigetére, ezt azonban soha senki se erősítette meg. A térkép szerint a szárazföld és a sziget között legalább 7-8 kilométeres alagutat kellett volna fúrniuk.

A bejáratnál egymást követő ajtók a legnagyobb robbanást is kibírták, innen a vendégek egy fertőtlenítő helyiségbe jutottak. A földalatti lakóközösségnek minden a rendelkezésére állt, hogy átvészelje a nehéz időszakot. Saját maga termelte az áramot, saját ívóvizet kapott, és hatalmas mennyiségű élelmiszert, benzint, gyógyszert, stb. halmoztak fel raktáraiban. A magasfokú felszereltséget nem kellett kihasználniuk, sosem használták a bunkert eredeti céljaira.

A bunker dokumentumairól nem tudnak a horvátok, valószínű, hogy Jugoszlávia felbomlása utána a belgrádi archívumokban maradtak. A horvát időkben már nem használták, bár még 2008-ban felújították, de utána már kevesebbet költöttek rá.

A fenti videó még 2015-ben készült, amikor egy helyi vállalkozó gombatermesztésbe fogott a sötét és nyirkos alagútban, azonban ez a vállalkozás sem tartott sokáig.

A bunker sokáig állt üresen és őrzés nélkül. Ezt kihasználva sokan másztak le és vittek magukkal mindent, amit lehetett, vagy csak kiélték vandál hajlamaikat. Jelenleg siralmas képet mutatnak az egykori helyiségek és alagutak. A lejáratokat időközben lehegesztették, így csak a további vandalizmust előzik meg, karbantartásra nem került sor.

Az egyik horvát portál 2 hónappal ezelőtt a helyszínen járt. Az alagútba nem tudtak lejutni, de a környékről készítettek felvételeket.