Biokovo Skywalk: júniusig csak vasárnaponként látogatható a kilátó

Nem a legjobb előjelekkel indul a szezon a Makarska feletti üvegpadlós kilátó nyitvatartását illetően. Június második fele előtt ne számítsunk a tavalyi viszonyokra.

Hihetetlenül népszerű lett a Biokovo-hegység panorámakilátója az elmúlt szezonban, erről számos cikket is írtunk, ezek lentebb elolvashatók.

Legutóbbi arról írtunk, hogy májusban megkezdődött a kilátóhoz vezető út felújítása, ezért az utat lezárták, és biztosnak tűnt, hogy májusban nem lehet autóval feljutni a kilátóhoz.

A felújítást végző cég vezetője szerint a télies hegyi időjárás miatt áprilisnál korábban nem lehetett elkezdeni a munkálatokat, és nagy az esély arra, hogy júniusban sem végeznek vele.

A munkálatok lényege, hogy biztonságosabbá teszik a feljutást az autósoknak, ezért a főbejárat és a kilátó közötti kb. 13 kilométeres szakaszt átalakítják. Vagyis kijelöltek 30 olyan veszélyes szakaszt, ahol útszélesítéssel, vagy kerülőkkel teszik biztonságosabbá a haladást.

A hírek szerint jelenleg a tervezett munkálatok 60%-ával végeztek, pontos időpontot még senki se tud mondani, hogy mikor használhatják az autósok a felújított utat. Kompromisszumos megoldásként az építkezés ideje alatt csak vasárnaponként nyitják meg az utat.

Jelen információk szerint ez június közepéig így is maradhat, utána jöhetnek a turisták, és az elmaradt munkálatokat majd ősszel befejezik. Az utóbbi leginkább azt jelentheti, hogy a felújított szakaszok nem lesznek teljes hosszban leaszfaltozva, de az építők szerint még így is biztonságosabb lesz, mint a korábbi években.

A korábbi időszakban az említett kanyargós, szűk hegyi utat kb. fél óra alatt lehetett megtenni. A nemzeti park bejáratánál óránként 25 autót engedtek fel, a hírek szerint ebben nem lesz változás.

Az alábbi videó még a kilátó átadása előtt készült, de jól mutatja az utat felfelé: