Az idei horvát nyaralásból nem érdemes hazahozni a megmaradt kunát

Idén még fizethetünk kunával Horvátországban, jövőre azonban már nem, mert január 1-től az euró lesz az ország hivatalos fizetőeszköze. Érdemes lesz úgy ügyeskedni a nyaralásra szánt pénzzel, hogy ne maradjon nálunk kuna.

Horvátország átáll az euróra. A lakosság közvetlen "felkészítése" már szeptember 5-től megkezdődik. Az utószezonra érkező vendégeknek már egyszerre kunában és euróban is fel kell tüntetni az árakat. Ekkor még a kuna a hivatalos pénznem.

Akik évente egyszer (pl. nyaranta) keresik fel Horvátországot, jobban járnak, ha idén minden kunájukat elköltik Horvátországban.

A szabály szerint januártól csak eurót fogadnak el. A régi kunákat természetesen a bankok átváltják euróra. A hírek szerint a kereskedelmi bankok hat hónapig kezelési költség nélkül veszik be a régi kunát. Az év második felében már díjat számolnak fel érte, és 2024-től már nem váltják.

A Horvát Nemzeti Bank (HNB) más eset, ott korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható.

A 2023-as nyaralás alatt (az év végéig) még érvényben lesz az a szabály, hogy árakat kunában és euróban is fel kell tüntetni. Fizetni akkor kunában már nem lehet, a kötelező kiírás csak a tájékoztatást szolgálja, hogy az adott árucikk vagy szolgáltatás mennyibe kerülne kunában.