Június elejéhez képest szokatlanul meleg az Adriai-tenger

Jó hír azoknak, akik az előszezonban próbálnak lejutni az Adriára és már "tisztességes" vízhőmérsékletben reménykednek. Adatok szerint, az ilyenkor szokáshoz képest több fokkal melegebb a strandok vize, és a következő napokban sem várható ebben változás.

A tengerek adatait gyűjtő Copernicus szolgálat (CMEMS) adatai és műholdas képei szerint az idei nyár (késő tavasz) eddig meglehetősen meleg vízhőmérsélteket hozott a Földközi-tengeren és az Adrián.

muhold viz homerdseklet

A fenti műholdfelvételeken jobb oldalt az idei hőmérsékletek (június 1-jén) láthatók a tavalyival összehasonlítva. Idén már több helyen közelít a vízhőmérséklet a 25 fokhoz. Néhány helyen a most mért 23 fok, pl. Olaszország északnyugati partján vagy Korzikán, július közepi átlagnak felel meg.

Horvátországban is melegebb a tenger. Tegnap Dubrovnikban már átlépték a 24 fokot, amely már akármelyik nyári napon is normális hőmérséklet is lehetne. A legtöbb hőmérő 22-23 fokos hőmérsékletet mutat most a strandokon. Bár kevés az esély rekordra, de jegyezzük meg, hogy a legmelegebb vízhőmérsékletet Rab-szigeten mérték 2015 júliusában 29,5 fokkal.