Turistáknak: mi változik Horvátországban 2023-ban?

Tavaly hivatalosan 573 011 magyar vendéget fogadtak a horvát szálláshelyek. A létszámot tekintve a nyolcadik legfontosabb ország vagyunk a horvát turizmusnak, a vendégéjszakákat tekintve pedig a tizedik.

A trendet követve, feltételezhetően idén is emelkedik a Horvátországba utazó honfitársaink száma, így összeállítottunk egy kis emlékeztetőt arról, hogy tavalyhoz képest néhány dolog megváltozott a horvátoknál.

Határátlépés

Horvátország idén csatlakozott a Schengeni-régióhoz, ami azt jelenti, hogy uniós országból (pl. Magyarország vagy Szlovénia) belépve már nincs szükség határellenőrzésre. Jó hír, hogy Letenyénél szombat reggelenként nem kell órákat várni az átlépésnél.

Kuna helyett euró

A horvátok búcsút mondtak korábbi valutájuknak, a kunának. Mostantól csak euróval lehet fizetni. Az esetlegesen megmaradt kunát a horvát bankok és postahivatalok még beváltják. Ezt a szolgáltatást néhány magyar pénzváltó is kínálja, természetesen csak a papírpénzeket és kezelési költséggel vagy rosszabb árfolyamon.

Vasárnapi boltzár

Horvátországban július 1-től lép életbe a vasárnapi boltzár, amely előírja a boltosoknak, hogy évente 16 vasárnap zárva kell maradniuk. Hogy melyik 16 vasárnapon tartanak zárva, azt a bolt saját maga döntheti el. A zárlat nem vonatkozik a trafikokra, benzinkutakra, pékségekre, valamint a kórházak közelében található boltokra.

Ársapka a benzinkutakon

Ez már tavaly is volt, most kissé módosult. Nincs előre rögzített ár, a horvát kormány kéthetente dönt a maximált árakról, ezek az egész országban, az autópályákon is érvényesek. Az ársapka csak a 95-ös benzin és a dízel alaptípusaira vonatkozik. A prémium kategóriás üzemanyagokért, illetve a 100-as benzinért továbbra is piaci árat kell fizetni.

Árak és infláció

Az áraknál maradva Horvátországban is emelkedek az árak, bár kisebb mértékben, mint itthon. Az áprilisi adatok szerint az éves infláció, 2022 áprilisához viszonyítva 15-16%-os az élelmiszerek és az éttermi szolgáltatások tekintetében.

Autópályadíjak

Tavaly elmaradt a szokásos júniusi kb. 10%-os áremelés, erről az idén még nincs hír. Fontos, hogy Zágráb alatt (Lucko fizetőkapu), a tengerpart irányába, csúcsidőben bármelyik kapuhoz állhat bárki akár ENC készüléket használ, akár később kártyával vagy készpénzzel szeretne fizetni.

Gyorsabb haladás Dubrovnik felé

Tavaly júliusban adták át a Pelješac-hidat. Azonban a híd utáni összekötő ut csak idén áprilisra készült el. Ez azt jelenti, hogy Dubrovnik irányába, a híd után mostatól gyorsabban lehet haladni a Pelješac-félszigeten.

Covid, koronavírus

Már tavaly sem kellett emiatt korlátozásokat bevezetni az idegenforgalomban. Idén májusban a horvát kormány a járványt lezártnak tekintette, így pl. már a kórházakban sem kötelező a maszk viselete.