Montenegró: tovább fejlesztik a hajós turizmust

A 2009-es évben rendkívüli mértékben nőtt az utasforgalom és a kishajók száma a kikötőkben. Montenegró így idén is folytatni kívánja a fejlesztéseket, amelyek a hajóturizmusra, azon belül is a marinák bővítésére, megújítására irányulnak.

A montenegrói Idegenforgalmi Minisztérium tájékoztatása szerint 7,6 százalékkal több, összesen 2 807 sport és szabadidős célú jacht érkezett a dél-adriai ország kikötőibe elmúlt évben. Fedélzetükön 11 078 turista hajózott be a montenegrói vizekre, vagyis 3,72 százalékkal több nőtt a turistaérkezések száma a 2008-as évhez képest.

A legtöbb jacht az USA-ból érkezett. Az Egyesült Államokat Horvátország, Olaszország, Nagy-Britannia, Ausztria, Németország, Franciaország, Szlovénia követte a behajozó vízi járművek felségjeleinek tekintetében. A hajók átlagosan 7 napig időztek a montenegrói kikötőkben. Tavaly egyébként 268 külföldi cirkáló érkezett Montenegró kikötőibe.

Az elmúlt év fejlesztéseinek legimpozánsabb eleme – és az ország egyik legfontosabb idegenforgalmi beruházása –, Tivat luxuskikötőjének, a Porto Montenegronak bővítése volt. Már beszámoltunk rólha, hogy idén sem pihennek meg a montenegróiak, gőzerővel dolgoznak további kikötőhelyek és a lakosztályok építésén.

A kikötő két hatalmas mólójának rekonstrukciója már elkészült, 85 hajó számára építettek ki kikötési lehetőséget, és az idei hajózási szezonra elkészülhet további 63 kikötőhely. A kikötőhöz tartozó Teuta lakóházban 29 luxuslakosztályt adnak át, várhatóan az idei nyári szezonra.