Még mindig hó zárja el a montenegrói hegyi falvakat

Még mindig megközelíthetetlen a hó miatt két falu a Durmitor és a Tara-völgy környékén.

Az utóbbi évek legnagyobb havazását hozta az idei tél Montenegróban. Nagyon régen hullott ennyi hó a téli szezonban. Már a téli hónapok alatt is sok gondot jelentett a hó a hegyekben, a síelőknek sem volt egyszerű megközelíteni a sípályákat, vagy kiásni a kocsijukat a gyakran méteres hó alól. Már április utolsó harmadában járunk, de még mindig van olyan falu a Durmitor hegységben, amelyet nem lehet megközelíteni autóval a hóakadályok miatt.

Tepca és Mala Crna Gora körülbelül 20 kilométerre található a hegység központjától, Zabljaktól. Mintegy két kilométeres útszakaszt temetett be a hegyekről lezúduló hó, és állt össze tömör réteggé a tél folyamán Tepca irányába. A helyiek (2005-ös adatok szerint 13 főből áll a falu, jobbára idősek lakják) saját gépeikkel és eszközeikkel megpróbálták megtisztítani a havat, de az utolsó 700 méteren már olyan vastag lett a hóréteg, hogy saját maguk nem bírtak vele.

Tepca nem a legszerencsésebb módon közelíthető meg, a településen magasságában, 1000 méter alatt már nincs is hó a hegységben, de a falu csak az 1600 méter magasságban található hágón keresztül, murvás úton közelíthető meg. Helyiek beszámolói szerint errefelé nem újdonság, hogy télen a nagy hó elvágja a falut a külvilágtól. Mala Crna Gora sincs sokkal jobb helyzetben, itt az egyetlen kapcsolat a külvilággal a 2050 méter magas Stouca-hágón átvezető út.

Napokban érkezik a segítség Zabljakból egy speciális gép személyében, amellyel a tervek szerint 2-3 nap alatt ki tudják szabadítani az elzárt falvak lakóit.