Júniusban kiírják a Kotor-Cetinje kabinos lift pályázatát

Hosszú évek tervezgetése után végre valósággá válhat a montenegróiak álma, a síterepekről már jól ismert kabinos lift kötheti össze a tengerparti Kotor városát az egykori fővárossal, Cetinjével. A projekt terveit egy bécsi iroda már 2008-ban elkészítette, de a megvalósítás késett egészen mostanáig.

A kabinos lift fontosabb adatai

A legfontosabb, hogy a pénz, az építkezésre szánt körülbelül 40 millió euró, most már rendelkezésre áll uniós, állami és befektetői pénzekből, már csak ki kellene választani azt a céget, amely megépíti a Kotor-Lovcen-Cetinje összeköttetést. Azt már most lehet tudni, hogy nyolcfős kabinok fogják szállítani az utasokat, akik összesen 40-43 perc alatt teszik meg majd a 15 kilométeres utat.

A tengerparti Kotorból (Dub indulóállomás, nulla méter magasság) induló lift 11 perc alatt éri el a négy kilométerre és 1300 méter magasan található második állomást (Kuk). Itt érdemes lesz majd kiszállni, hiszen a világörökséghez tarozó Kotor, valamint a csodálatos partszakasz panorámája tárul majd elénk.

Innen 10 percre található a harmadik megépítendő állomás, Ivanova Korita. A második és a harmadik állomás között a lift végig természetvédelmi területen halad majd és itt éri el az útvonala legmagasabb pontját, 1521 méteres magasságban. Innen következik az utolsó és egyben leghosszabb szakasz. A Cetinjéig tartó harmadik szakasz 7,5 kilométer hosszú és kb. 22 percig tart majd az út.

A hegyek közti tervezett nyomvonal

Az eddigi hírek szerint már kilenc cég jelezte érdeklődését a júniusi tender iránt. A montenegróiak szerződést kötöttek egy olasz céggel a pályázat lebonyolítására, az ő feladatuk a bécsiek terveinek leporolása, felülvizsgálata és a nyertes pályázó kiválasztása. Az építkezés az év második felében már elkezdődhet, a cetinjei polgármester szerint egy év alatt végezhetnek is az építkezéssel.

Az új kabinos lift újabb lökést adhat majd a dél-montenegrói turizmusnak, hiszen az útvonalára is számos új turisztikai célpontot terveznek. A pénzügyi tervek szerint az új lift 10 éven belül behozhatja az árát.