Kotor: 92 ezer turista mászta meg a régi falakat tavaly

Tavaly emelkedett azoknak a turistáknak a száma, akik vállalták, hogy a kánikulában is felgyalogolnak a dombra, hogy jutalmul a csodás kilátást élvezhessék.

A montenegrói Kotor régi városfalai meglepően jó állapotban maradtak meg. A 4,5 kilométer hosszú falak nemcsak turistalátványosságnak ideálisak, hanem a 35-40 fokos nyári kánikulában a 260 méteres szintkülönbség leküzdésével együtt igazi kihívás is a turisták részére. 

Tavaly április és október között 92 ezren fizettek ezért a kalandért, ami azt jelenti, hogy 2014-hez képest 26%-kal emelkedett a látogatók száma. 

A helyi turisztikai hivatal még egy kérdőívvel is fogadta azokat, akik felértek a hegyre. A világ 42 országából összesen 2700 turista válaszolt a kérdésekre. A legtöbb külföldi (válaszadó) Oroszországból, Franciaországból, Szerbiából, az USA-ból és Nagy-Britanniából érkezett.

A látogatók 83%-a elégedett volt a gyalogút biztonságosságával, néhányan egy-két kapaszkodó megépítését, biztonsági kerítéseket és a lépcsők javítását javasolták. 

A javaslatok között szerepelt a részletesebb tájékoztatás a látnivalókról, csapok és kutak kihelyezése, kávézó, büfé, libegő építése, több pad, kevesebb szemét, jobb jelzések és táblák, valamint több árnyékos helyet szerettek volna az úton. 

A vendégek 91%-a a háromeurós belépőt megfelelő árúnak tartotta.