Hivatalos: Montenegróban véget ért a koronavírus-járvány!

A montenegrói "Operatív Törzs" a közegészségügyi intézet javaslatainak megfelelően bejelentette, hogy Montenegróban hivatalosan is véget ért a járvány. Az elmúlt 28 napban nem történt új megbetegedés.
Perast, Montenegró

Az első beteget március 17-én regisztráták. Az elmúlt időszakban a 324 beteg közül 315-en meggyógyultak, így a halottak száma kilenc.

A mai közlemény szerint az utóbbi napon 133 vizsgálatot végeztek el, és 28 nap óta továbbra sincs új megbetegedés Montenegróban. 

A nemzetközi gyakorlat szerint akkor tekinthető a járvány hivatalosan lezártnak, ha kétszeres lappangási időszak alatt (2 x 14 nap) sem találnak új fertőzöttet. 

A bejelentés nem jelenti a korábban bevezetett korlátozó intézkedések azonnali eltörlését, ezeket folyamatosan felülvizsgálják és az aktuális helyzetnek megfelelően döntenek. 

Tegnap jelentették be, hogy engedélyezik a maximum 200 fős szabadtéri és beltéri rendezvényeket, pl. esküvők, temetések és sport események. Megnyíltak a játszóterek, tegnap óta a magánóvodák, csütörtöktől már az állami óvodák is.

A strandok üzemeltetői is fellélegezhetnek. A bizonytalanság miatt sokan még nem újították meg szerződésüket a hivatalos szervvel, így sok strandot még nem készítettek elő a nyitásra. Remélhetően ebben is változás lehet a következő hetekben. 

Montenegró egy hete bejelentette, hogy megnyitja határait a magyar turisták előtt, hétfőtől pedig ismét megnyitotta az összes közúti határátkelőjét.