Montenegró bekeményít: korlátozások a boszniai határon

Montenegró egyszer már legyőzte a vírust, de ahogy a példa is mutatja, még távolról sem ért véget a küzdelem.

Június elején úgy látszott, hogy Montenegró lezárta a vírust. Vagyis, megfelelt a hivatalos kritériumnak is, hogy 28 napon keresztül nem találtak új fertőzöttet az országban. Aztán megnyitották a határokat....

Ahogy a lenti térképen látható, több szomszédos országból is be lehet hozni a vírust. Zölddel jelölték azokat az országokat, ahonnan korlátozás nélkül lehet Montenegróba érkezni. Magyarország is ezen országok közé tartozik. A hazatérő magyaroknak június 18-tól már nem kell karanténba vonulniuk bármely országból is térnek haza. 

Ezeket a besorolásokat (színeket) nem hasraütésre találják ki, hanem matematikai képletekkel számolják ki egy ország "veszélyességét". Ahol a megadott értéknél nagyobb a fertőzöttség, onnan tilos belépni Montenegróba (piros színnel jelölve).

montenegro.covid.orszagok

A két említett kategória közé tartoznak a sárgák: ezekből az országokból 48 órásnál nem régebbi negatív teszttel lehet csak bejutni Montenegróba. Pl. Albánia, Lengyelország vagy Románia.

Bosznia és Hercegovina is a zöldek közé tartozott, azonban mától átsorolták őket a sárgák közé. Az ok: a friss fertőzöttek java ott járt az utóbbi napokban, és megfertőzött másokat is. A korlátozás a Bosznián át érkező magyar állampolgárokra is vonatkozik, vagyis a zöld színnel jelölt országok turistái csak 48 órás negatív teszttel jöhetnek be Bosznia-Hercegovina területéről. Ez egyébként sem nagyon lenne lehetséges, mert Bosznia-Hercegovina jelenleg nem engedélyezi a tranzitforgalmat magyaroknak.

Alternatív bejutási lehetőségek magyarok részére a Wizzair járata, vagy autóval Horvátországon keresztül Montenegróba jöhet szóba. Ez utóbbi szintén érinti a boszniai részt Neumnál, ez az egyetlen rész, ahol be lehet jutni Bosznia-Hercegovinába. A rövid folyosón át lehet jutni, de tilos boszniai területen megállni, a lehető leghamarabb át kell jutni az adott szakaszon. Horvát sajtóhírek szerint 1 órán belül el kell hagyni az országot. A határőrök a belépésnél felveszik az adatokat, és aztán mérik az időt ...

Aki nem akar a boszniai folyosón menni, az még mindig felszállhat egy kompra a horvát Ploče kikötőjében és a Pelješac-félszigeten keresztül folytathatja az útját a montenegrói határ felé. 

Montenegróban a héten nőtt meg a fertőzések száma. Csütörtökig 13 aktív beteget tartottak nyilván, közülük kilenc fertőzés köthető külföldi kontakthoz. Pénteken újabb 18 fertőzöttet találtak. A jelenlegi 31 fertőzött területi eloszlás szerint: Rožaje (14), Podgorica (9), Berine (2), Budva (2), Cetinje (2), Bar (1) és Ulcinj (1).

A Montenegróhoz közeli, pirossal jelölt, országokban csak romlik a helyzet. Észak-Macedónia és Szerbia továbbra is a "feketelistán" szerepel. Ez utóbbi korlátozás elég sok feszültséget okoz Szerbia és Montenegró kapcsolatában az utóbbi időben.