Koronavírus Montenegróban: emelkedik a fertőzöttek száma

Egyre jobban emelkedik az aktív betegek száma Montenegróban. Már több a beteg, mint az újranyitás előtt.

Nem a legjobb hírek érkeznek Montenegróból az elmúlt napokban. Az országban, amely egyszer már legyőzte a vírust, elég gyorsan emelkedik az új megbetegedések száma.

Montenegróban a májusban 42 napon (!) át nem regisztráltak új fertőzöttet. Mondhatnánk, hogy ez igazi rekord, hasonló példát nem is találunk rá Európában.

Ezek után nullára csökkent az aktív betegek száma, a kormány lezártnak nyilvánította a járványt.

Ha óvatosan is, de újraindult az élet. Azonban a nyitás negatív dolgokat hozott. A fertőzés visszatért és egyre jobban emelkedik, főleg a montenegróiak "felelőtlensége" miatt. Az esetek nagy részét külföldről, Szerbiából és Boszniából hozták be. Akik innen visszatértek nem jelentették a hatóságoknál, hogy "veszélyes" országból tértek vissza és nem tartották be a kéthetes karantént. Két komolyabb góc is kialakult, Rozaje (126 aktív beteg), illetve Bijelo Polje (53 beteg) településeken.

Az összehasonlítás kedvéért. Korábban, több hónap alatt 324 montenegrói fertőződött meg, és aztán lecsengett a járvány. A nyitás óta eltelt hetekben már 459 beteget találtak.

Külön aggasztó, hogy a fővárosban is magas az aktív betegek száma (118), és a hírek szerint a hatóságok korlátozásokra készülnek.

A jó hír, hogy a tengerparti részeken kevesebb a fertőzött, pl. Budva - 2, Bar - 17 és Tivat - 8 beteg.

Az európai országok árgus szemekkel figyelik a montenegrói helyzetet és lépnek, ha szükséges, mint legutóbb az osztrákok, akik korlátozó intézkedéseket hoztak meg.