Montenegró: az északi részek miatt jár a karantén itthon a magyaroknak

A vasárnapi bejelentés szerint Montenegró a vörös kategóriába került, amely azt jelenti, hogy az onnan hazatérők itthon karanténba kerülnek és csak két negatív teszttel kerülhetnek ki onnan.

A rendelet szerda nulla órakor lép hatályba. Tehát, aki meg akarja úszni a karantént, annak kedd éjfélig kell hazaérnie Magyarországra. Utána már megkapja a piros cédulát a határon és várhatja az egészségügyeseket a karanténjában, hogy kétszer leteszteljék. A tesztek augusztus 1-ig ingyenesek, utána annak költségét a karanténnal együtt számoljuk hozzá a montenegrói nyaralás velejárójának.

Bár a nyár vége még messze van, addigra változhat a helyzet, igaz mindkét irányba is. Montenegró egyszer már bebizonyította, hogy remekül tudja kezelni a koronavírust, de most az északi részek fertőzöttsége megszívatja az egész tengerpart forgalmát.

A montenegróiak természetesen keményen szigorítanak, meglátjuk, hogy az intézkedések elegek lesznek-e ahhoz, hogy a magyar kormánynál kikerüljenek a vörös zónából. Bár ez a színezgetés logika nélküli, ahány ház, annyi szokás alapon zajlik Európában.

Az európai országok nem lacafacáznak, nem régiókat néznek, hanem az egész országot együtt, és az északi részek nagyot rondítanak a képen.

Tegnap újabb 57 fertőzöttet találtak, ezzel az aktív esetek száma 870-re emelkedett. Ennek nagy része az északi, keleti területek, valamint a főváros, Podgorica. Ebből a 890-ből kevesebb, mint 100-at találtak a tengerparti részen.

Emlékezzünk, hogy az elmúlt napok a Horvátországban érdekelt hazai vállalkozások azzal kampányoltak, hogy a tengerparton szinte nincs beteg, Zágráb és Szlavónia a gócpont. Ez nagyjából igaz is, de a montenegrói helyzet is hasonló, csak az ő Adriájuk kevésbé számít a hazai piacon.

A helyiek adatai szerint súlyosak egyes észak-keleti régiók fertőzöttségi statisztikái. A 10 ezer lakosra megadott számok alapján, pl. Gusinje településen 100,61 az átlag, vagyis minden századik ember fertőzött a kb. 1700 fős településen. A két másik gócpont Rožaje (66,63) és Petnjica (20,07).

Ugyanez az arányszám a legtöbb fertőzöttet regisztrált településen, a fővárosban 18,23.

A tengerparti részeken csökken a mutató, igaz a bulizós Budva belerondít a 18,21 / 10 ezer esetével. De Tivat csak 12,83, nem is beszélve Bar (6,18), Ulcinj (6,02), Kotor (5,75), vagy Herceg Novi (3,24) településekről.

Búcsúzóul beszéljünk a nap hülyéjéről. Egy német állampolgár Albániából lépett be Montenegróba. Egy interjúban lazán bemondta, hogy 50 eurót rakott az útlevelébe, és így engedték be a határőrök mindeféle teszt nélkül. Természetesen lett ebből botrány.

A rendőrség kiderítette, hogy hazudott, nem volt megvesztegetés. Sőt, belépése csak tranzitútra szólt, azt hazudta, hogy Németországba megy. Tranzit helyett a tengerparton dekkolt, ami tilos ebben az esetben. Így már gyanúsítják is. Ha csöndben marad, vígan nyaralgathatott volna illegálisan a montenegrói tengerparton...