Montenegró csak bátraknak: 539 új koronavírus fertőzött!

Amitől már tegnap tartani lehetett, az bekövetkezett. Drámaian megemelkedett az új fertőzöttek száma Montenegróban.

Kezdjük először a pozitívummal. A montenegrói vezetés hozzáállásával. Amint lábra kapott a járvány újabb szakasza, kemény intézkedéseket hoztak annak visszaszorítására. Más kérdés, hogy most nem állnak jól. Egyszer már megállították a vírust összesen 326 fertőzöttel, most a "második hullámban" már 1453 aktív betegnél tartanak. Hatalmas a különbség.

A kemény távolságtartó intézkedések mellett nagyon felpörgették a tesztelést. Annyira, hogy nincs elég kapacitásuk a hazai laborokban a mintákat elemezni. Így a napokban Németországba küldtek 2000 darab tesztet. Azt már tegnap sejteni lehetett, hogy túl sok lesz a fertőzött.

Ma beigazolódott, hogy a 2000 mintából 475 fertőzöttet találtak. Tehát ez nem egynapos növekedés, hanem kb. 3 nap összesített eredménye, csak ma került be a statisztikába. Ami mai adat, az a 64 új fertőzött, akiket az elmúlt 24 órában regisztráltak.

Montenegró szerdától a vörös kategóriába tartozik a magyar kormány besorolása szerint. Tehát hazatérve karanténba kell menni, és a karantén alatt két negatív tesztet kell produkálni.

A karantén megúszható lenne megbízható montenegrói laborokban végzett tesztekkel is, de látjuk, hogy kicsit túlterhelt ott rendszer.

A fertőzöttek ilyen drasztikus megugrása nem segíti, hogy belátható időn belül, pl. főszezonban, Montenegrót a magyar kormány besorolja a zöld (biztonságos) országok közé.