Montenegró: ez a turistaszezon már ment a levesbe...

Itt a csúcsszezon Montenegróban, de itt a koronavírus is erősen az országban. A szállások fele zárva tart, a maradék pedig a túlélésért küzd.

Pedig nagyon nem így indult. Minden jel arra mutatott, hogy Montenegró biztató nyár elé néz, miután első országként megfékezték a járványt. De aztán kinyitották a határokat és egyre több lett a gond a szomszédos országokból.

Az utóbbi napokban már 2000 felett járt az aktív betegek száma, tegnap ez lecsökkent 1855-re, de ez még mindig nagyon magas a lakosság létszámához viszonyítva. Szinte reménytelen, hogy egyhamar elmozduljanak a sok ország, köztük Magyarország által is alkalmazott, vörös besorolásból.

Július 10-én csak 11 ezer (!) turista tartózkodott az országban. Csak Budva környéke fel tud mutatni ennyit "normális" időkben. Ezek pedig nem normális idők, hiszen azon a napon, tavalyhoz képest, hiányzott a turisták 92%-a!

A szállodák kb. fele már ki sem nyitott a minisztérium hétvégi bejelentése szerint. Ahol kinyitottak, ott még elkeserítőbbek a számok. Tavalyhoz képest 10-13%-os átlagos foglaltsággal üzemelnek.

A szállodások és apartmanosok azt mondják, hogy már szinte megfelezték tavalyi áraikat, hogy legalább a költségeiket fedezzék az idén. Tegnapi hírek szerint a július elejei 92%-os hiány most is jelen van, ennyi turista hiányzott ezen a hétvégén is Montenegróból.

A legdélebbi részen, Ulcinj és környéke még rosszabb a helyzet. Most 5%-on áll a forgalom tavalyhoz képest. Szinte, hihetetlen, hogy a történelmi Óváros macskaköves sétálói, vendéglői és múzeumai teljesen kihaltak, ahogy a fenti videó mutatja.

Ha nagyon bátor és bevállalós, többek között a koronavírus teszt költségeit is, akkor idén olcsóbban lehet megszállni Montenegróban, pl. az alábbi szálláskereső találataival.