Montenegró mától beengedi a szerb turistákat

A montenegróiak próbálják még menteni a menthető az idei turisztikai szezonból. A múlt héten már beengedték az oroszokat, mától pedig a szerbeket és egyéb környékbeli országok állampolgárait.

Nemrég írtunk róla, hogy milyen hatalmas csapást szenvedett el idén nyáron az idegenforgalom és a hozzá kapcsolódó üzletágak Montenegróban. Júliusban a turisták 90-95%-a hiányzott a szálláshelyekről, az egykor zsúfolásig megtelt tengerparti üdülőhelyek pangtak az ürességtől.

A kényszer nagy úr. Tíz nappal ezelőtt a montenegróiak úgy döntöttek, hogy a turizmus megmentése érdekében beengedik az akkor világ negyedik legfertőzöttebb országának a turistáit, az oroszokat. Látszik, hogy nem egy igazán előkészített lépés volt, hiszen van érdeklődés orosz oldalról, de közvetlen repülőjárat azóta sincs Moszkva és a montenegrói tengerpart között.

Az oroszok a második helyen állnak a montenegróiak statisztikájában, így csak idő kérdése volt, mikor engedik be a szerbeket, akik a legfontosabbak a helyi turizmus szempontjából. Nos, ez a nap is eljött ma, augusztus 15-én.

Amíg az oroszok korlátozások nélkül jöhetnek, addig a szerbek csak negatív és 72 órásnál nem régebbi PCR teszttel léphetnek be Európa egyik legfertőzöttebb országába.

Hasonló feltételekkel érkezhetnek mától turisták Koszovóból, Bosznia-Hercegovinából, Albániából, Észak-Macedóniából és az Egyesült Államokból Montenegróba.

A belépési könnyítések bevezetésével egyidőben módosították az éjszakai szórakozóhelyek nyitvatartását is. Az eddigi kötelező éjféli zárást megtoldották egy órával, így mostantól hajnal 1-ig tarthatnak nyitva a bárok, kávézók és egyéb vendéglátói egységek.