Montenegró: jót tett a turizmusnak a szerb turisták beengedése

Augusztus közepétől érkezhettek szerb és egyéb balkáni országok turistái Montenegróba. Az enyhítésnek meglettek az eredményei. Nem látványosan, de azért javultak a szállásadók foglaltsági statisztikái.

Augusztus 15-től a szerbek negatív és 72 órásnál nem régebbi PCR teszttel léphetnek be Montenegróba. Azóta hasonló feltételekkel érkezhetnek turisták Koszovóból, Bosznia-Hercegovinából, Albániából, Észak-Macedóniából és az Egyesült Államokból.

A bejelentés előtt 10-20%-os foglaltságon álltak a tengerparti szállodák, már azok, amelyek egyáltalán kinyitottak. Augusztus második felében, a nyitásnak köszönhetően az egész hónapra vetített statisztika 42%-os foglaltságot mutat a szálláshelyeken, tavalyhoz képest.

A szerbek előtt 10 nappal az orosz turistákat is beengedték. Ők kevesebben jönnek a vártnál. Ennek a legfőbb oka, hogy nyáron törölték a közvetlen repülőjáratokat Oroszországból, így nehezebb eljutni Montenegróba. A legtöbb orosz turista törökországi átszállással érkezik.

Szintén növelheti a szerb turisták számát, hogy szeptember 3-től újra közlekedik a "legendás" vonat a szerb főváros Belgrád és a montenegrói tengerpart (Bar) között. Igaz egyelőre még csak az éjszakai járat, de később a nappali járat beindítását is tervezik.

Külföldi állampolgároknak, így magyaroknak is, a vonat használatához 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatása kötelező.