Montenegró: szombattól szabadtéren nem kötelező a maszk

Szombattól, május 22-től újabb enyhítést vezetnek be Montenegróban. Ugyan ez az egyetlen újdonság, de valószínűleg sokan örülnek ennek: immáron nem kötelező a maszk szabadtéren.

Bár a rendelet értelme fentebb elhangzott, és a helyiek is így hirdetik, azért egy apró pontosítást tegyük hozzá. Abban az esetben kötelező szabadtéren is, ha nem tartható a kétméteres távolság az emberek között. Külön felhívták a figyelmet, amennyiben sorok alakulnak ki épületek előtt, pl. posta vagy bankok, ebben az esetben marad a maszkkötelezettség.

Persze ilyenkor is lehet csalni, de a büntetés a maszk nélküli sorban állásért 30 euró (kb. 10 500 forint).

Természetesen fedett helyeken továbbra is kötelező a maszk viselése.

A mostani intézkedések május 28-ig maradnak érvényben, aztán vagy enyhítenek vagy szigorítanak vagy minden marad ugyanúgy a járványhelyzettől függően.

Montenegróban határozottan javul a helyzet. A kéthetes 100 ezer lakosra vetített fertőzöttek száma 174-re csökkent, erre utoljára tavaly szeptemberben volt példa. Továbbá az is kedvező, hogy a déli országrészben (tengerpart) ez a szám már 100 alá csökkent.

Az újonnan fertőzöttek száma a héten a tavaly júliusi szintre csökkent. Az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 76-an betegedtek meg, amely folyamatos csökkenést mutat március óta.

Jelenleg a szomszédos országok állampolgárai utazhatnak be korlátozások nélkül Montenegróba, valamint Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország turistái érkezhetnek úgy, mint a járvány előtt.

Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Montenegróba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal.

Magyar állampolgárok védettségi igazolvány nélkül az alábbi négy lehetőség valamelyikével utazhatnak be:

  • 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt
  • 30 napnál nem régebbi, laboratóriumban készített pozitív antigén gyorsteszt (IgG)
  • 7 nappal a második oltás után, ezt igazoló dokumentummal, egyadagos oltás esetén az oltás után 7 nappal
  • határátkelés időpontjában 14 napnál régebbi, de 90 napot nem meghaladó, regisztrált laboratóriumból származó, a COVID-19-ből való felépülést igazoló, SARS-COV-2-re szóló pozitív PCR teszt bemutatásával

Magyar állampolgárok hazafelé a magyar védettségi igazolvánnyal, annak hiányában 2 db PCR-teszttel kapnak felmentést a tíznapos magyarországi karantén alól. Ez utóbbi esetben az első teszt már Montenegróban elvégezhetú ingyenesen. Bár ezt a tesztet itthon hivatalosan nem fogadják el, mivel a jelenleg érvényes rendelet szerint csak a schengeni övezet, horvát, amerikai és kanadai hivatalos laboratóriumok papírja számít ...