Megnyílt Montenegró első tengeri élővilágot bemutató akváriuma

A csodálatos Kotori-öbölben mától látogatókat fogad a régóta várt "Aquarium Boka", ahol nagyobb akváriumokban és medencékben mutatják be a környező és a távolabbi tengerek élővilágát.

Az idei nyár egyik legérdekesebb turisztikai látványosságának ígérkezik a Kotorban nyílt kiállítás. Az épületben a látogatókat négy terem fogadja. Az elsőben a Földközi-tenger, a másodikban a montenegrói vizek, a harmadikban pedig a közvetlen környék, a Kotori-öböl víz alatti élőlényeit csodálhatjuk meg. A negyedikben főleg trópusi halak kaptak helyet.

A helyi tengerbiológiai intézet 60 éve tervezte hasonló kiállítás létrehozását, azonban ennek csak az utóbbi években tudtak nekifogni. Egy kb. harminc éve használaton kívüli épületet alakítottak át. A teljes megvalósítás közel 1,1 millió euróba (kb. 380 millió forint) került, amelynek a nagy részét a belgrádi norvég nagykövetség (750 ezer euró) fizette.

A kiállítást már tavaly decemberében "átadták", vagyis bemutatták a nagyközönségnek, de a járvány miatt nem nyitottak ki, az igazi megnyitóra még várni kellett. Az alábbi videó is akkor készült. 

A kiállítás szerdától vasárnapig látogatható 11 és 19 óra között. A nyitás utáni időszakban kedvezményes árakon (felnőtt 5 euró, gyermek 3 euró) lehet jegyeket váltani, később felnőtteknek 10, a gyerekeknek 6 eurót kell fizetniük a belépőért.

Montenegró minden kötöttség (oltás, teszt vagy karantén) nélkül beengedi jelenleg a magyar turistákat. A tranzit országokra érvényes szabályozást érdemes áttanulmányozni, vagy aki nem akar ezzel bajlódni, az közvetlenül is repülhet Budapestről a montenegrói fővárosba.

Aktuális információk az Aquarium Boka honlapján