Megnyílt Franciaország első dohányzásmentes strandja

A dél-franciaországi La Ciotat nevű apró kikötőváros 13 kilométer hosszan futó Lumiere strandjának egy partszakaszán a nyár eleje óta óriási felirat figyelmezteti a strandolókat arra, hogy dohányzásmentes területre érkeztek.

"Nem akadályozzuk a dohányosokat a szabad mozgásban, csupán szeretnénk megőrizni ezt a területet a nem dohányzók számára, hogy az ide látogató édesanyák és gyerekeik, ne cigarettacsikkekből, hanem homokból tudjanak várat építeni" - mondta a füstmentes strand ötletével előrukkoló Noel Collura, a város környezetvédelméért felelős illetékese, aki maga is meglepődött a kezdeményezés népszerűségén.

A mindössze 34 ezer fős kisváros lakossága a nyarak során mintegy háromszorosára duzzad a Franciaország különböző szegleteiből érkező vakációzóknak és a szomszédból átruccanó marseille-ieknek köszönhetően. Az Ifop közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint a franciák háromnegyede támogatja a dohányzásmentes strandok ötletét.  

A cigaretták teljes kitiltására a korábbi szelídebb, de hatástalannak bizonyuló lépések után került sor. "Éveken át osztogattunk hamutálakat a strand területén és szórólapokon hívtuk fel az emberek figyelmét arra, hogy ne dobálják szanaszét a csikkjeiket, de minden hiába volt" - idézte környezetvédelmi illetékest a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk).

A helyi rendőrség, amely már a tiltás előtt is járőrözött a partszakaszon, most 35 eurós (9500 forint) pénzbírsággal büntetheti azt, aki cigarettára gyújt a strandon.