Kevesebb vendég az osztrák szállodákban

Az olasz turisták száma például 25 százalékkal csökkent, de 4 százalékkal kevesebb vendég érkezett Németországból, 7 százalékkal kevesebb pedig Romániából, míg az amerikai turisták száma is csökkent 5 százalékkal. Ugyanennyivel – vagyis öt százalékkal – kevesebb volt az odahaza vakációzó osztrákok száma is.

A statisztikák ugyanakkor rámutattak, hogy nőtt az orosz turisták száma (9 százalékkal), Franciaországból 22 százalékkal, Nagy-Britanniából és Japánból 10 százalékkal, és Svájcból 3 százalékkal többen érkeztek. A Bécsi Turisztikai Hivatal értékelése szerint egyértelműen a belföldi turisztikai mutatók romlása végett csökkent fél százalékkal az Ausztriában eltöltött vendégéjszakák száma, hiszen a külföldi vendégek száma a tavaly januárihoz képest csak 0,7 százalékkal emelkedett.

Ez azonban, nem elég ahhoz, hogy kompenzálja a tényt, hogy az osztrák vendégek száma öt százalékkal csökkent januárban, ráadásul minden szálloda kategóriában. Az átlagos ágykihasználtság 39,3 százalékról 36,6 százalékra csökkent az idén. A Bécsi Turisztikai Hivatal szerint ez egy átlagos szoba kihasználtsága az idén 45 százalékos volt, míg tavaly ez a mutató 49 százalék volt.

Pedig a vendégkapacitással nem lenne gond: három százalékkal nőtt a vendégágyak száma, ami jelenleg eléri a 1770-et.