Pásztorkutyákat vetnek be a strandokat fertőző sirályok ellen

A kólibaktérium veszélytelen törzsei az emésztőrendszer normális flórájához tartoznak, jelenlétük megnehezíti egyes kórokozók elszaporodását a bélrendszerben. Virulens törzsei azonban hasmenéses megbetegedéseket, sőt járványokat is okozhatnak, mint amilyen volt a több tucat áldozatot követelő 2011-es németországi hasmenésjárvány.

A baktérium koncentrált jelenléte strandok bezárásához vezethet. A sirályokat régóta tartják az E-coli fertőzés terjesztőjének. Egy közelmúltbeli tanulmányban kimutatták, hogy az állatok ürülékében talált kólibacilus minták egyharmada ellenálló volt több antibiotikumnak. 

Amerikai kutatók a Michigan-tó partjának mintegy 200 méteres strandszakaszán vetettek be kutyákat, az állatok a nyári szezon egy részében teljesítettek itt járőrszolgálatot, majd átvezényelték őket a strand egy másik részére. A térségben a gyűrűscsőrű sirály (Larus delawarensis) nagyon elszaporodott az 1970-es években, és populációjuk évente 10 százalékkal nő. A border collie-k, amelyek közismertek intelligenciájukról és páratlan terelési képességükről, megzavarták a sirályokat, sőt távol tartották őket attól, hogy partra szálljanak. A kutyákat általában pórázon tartották. Csak akkor engedték el őket, ha a sirályok elűzésére kaptak parancsot. Utána visszahívták, és ismét pórázra vették az állatokat - mondta el Elizabeth Alm, a Közép-Michigani Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

2012 és 2013 nyarán a kutatók rekordszámú sirályt jegyeztek fel a vízpart mindegyik szakaszán, miközben vízmintákban mérték az E.coli jelenlétét. A szakemberek kimutatták, hogy a bakteriális fertőzés jelentősen alacsonyabb volt azokon a strandszakaszokon, ahonnan a kutyák a sirályokat távol tartották.

A kutyajárőrözés áldásos hatása azonban nem tartott ki az egész szezonra, ezért a hatékonyság érdekében létfontosságú a járőrözés időzítése - vélekedett Alm.

"Ha a kólibaktérium már a szezon elején bekerül a homokba, képes megtelepedni, sőt szaporodni annak ellenére, hogy a kutyák távol tartják a sirályokat a strandtól a szezon későbbi szakaszában. Ha ekkor csökken a sirályok száma, az nem jelenti az E.coli fertőzöttség csökkenését - idézte a kutatót a BBC honlapja. 

Kép: doginstructions.com