Franciaország hétfőtől megnyitja a határait az európaiak előtt

Franciaország július 1-jétől fokozatosan megnyitja a schengeni övezeten kívüliek előtt is a koronavírus-járvány miatt márciusban lezárt határait - jelentette be Jean-Yves Le Drian külügy- és Christophe Castaner belügyminiszter. Az európai uniós állampolgárok a korábbi bejelentések értelmében hétfőtől ismét korlátozás nélkül léphetnek be az országba.
Korzika

A schengeni övezeten kívüli országok állampolgárai számára az Európai Bizottság csütörtöki ajánlásának megfelelően meghozott döntés értelmében a nyitás progresszív és differenciált lesz az adott ország egészségügyi helyzete alapján, és az európai szinten meghozott eljárásoknak megfelelően - hangsúlyozták közleményükben a kormánytagok, akik a járványhelyzet kedvező franciaországi és európai alakulásával indokolták a döntést.

Bármely országból is érkezzenek, a külföldi diákok kedvezőbb befogadási feltételekkel léphetnek be Franciaországba. Az ő vízumkérelmüket kiemelten fogják kezelni, és előnyben részesítik a francia hatóságok.

Ami az európai belső határokat illeti, a miniszterek megerősítették, hogy az európaiak számára hétfőn a Covid-19 fertőzés miatt életbe léptetett minden mozgáskorlátozást feloldanak.

Az Európai Unió tagállamaiból, valamint Andorrából, Izlandról, Liechtensteinből, Monacóból, Norvégiából, San Marinóból, Svájcból és a Vatikánból érkezők korlátozások nélkül beléphetnek Franciaországba. Kivételt jelent Spanyolország és Nagy-Britannia.

E két utóbbi országból érkezőkkel szemben a kölcsönösség jegyében Franciaország ugyanolyan korlátozásokat vezet be, mint amilyenek a franciákra érvényesek az adott országban. Így a Spanyolországból június 21-ig légi úton érkezőknek kéthetes karanténba kell vonulniuk. Az Egyesült Királyságból érkezők hétfőtől szabadon beléphetnek az országba, de újabb utasításig számukra is kötelező lesz a kéthetes karantén.

Franciaország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja: péntek estig 29 374-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, de az elmúlt héten ötven alá csökkent a napi halálozások száma.

Kórházban jelenleg 11 124 fertőzöttet ápolnak, ami 341-gyel kevesebb, mint 24 órával ezelőtt, közülük 879-en szorulnak lélegeztetőgépre. A március 17-én kihirdetett általános karantén napján 699-en voltak lélegeztetőgépen, a járványnak a három héttel későbbi tetőzésekor több mint 7 ezren, de azóta napról napra csökken a kórházi betegek száma, a járványügyi korlátozásokat május 11. óta fokozatosan oldja fel a kormány.

A kórházi betegek háromnegyedét továbbra is a Párizs körüli Ile-de-France, valamint az ország északkeleti régióiban ápolják.

A március 1. óta regisztrált fertőzöttek száma 156 287, közülük 103 177-en kerültek kórházba és 18 185-en voltak intenzív osztályon, 72 572-en pedig gyógyultan távoztak a kórházakból, de az elmúlt 24 órában még mindig 726 új esetet tártak fel.