Április 1-től megújul a Prága Kártya

A cseh főváros turisztikai kártyája jobb kínálattal várja az idei szezonban a külföldi turistákat.

Prágát tavaly 7,3 millió külföldi turista kereste fel, ehhez képest nem egy sikertörténet, hogy a város turisztikai látványosságainak látogatásához kedvezményeket nyújtó prágai kártyából (Prague Card) csak néhány tízezret adtak el. Az idén bővül a látogatható múzeumok és nevezetességek köre, és kapható lesz, külön díjfizetésért, a város tömegközlekedésére érvényes egy-, illetve háromnapos bérlet is.

Az egynapos Prága kártya 48 euróba (1280 CZK), gyereknek és diákoknak 35 euróba (940 CZK) kerül az idén. A háromnapos felnőtt kártyáért 58 (1540 CZK), a négynaposért pedig 67 eurót kell fizetni (1780 CZK). Ezekhez lehet tömegközlekedésre érvényes bérletet is külön váltani. A napijegy 110 koronába, a háromnapos pedig 310 koronába kerül.

A Prága kártya önmagában ingyenes utazást biztosít a repülőtérre közlekedő buszon, a Petrín-hegyre közlekedő fogaskerekűn és egy hajózásra a Moldván. Ezen felül 53 múzeumot vagy turisztikai látványosságot lehet vele ingyen látogatni, máshol pedig kisebb-nagyobb kedvezményeket adnak a belépő árából. 

A kártyát az interneten is meg lehet rendelni elővételben (így valamivel olcsóbb) és később, vagy a repülőtéren, vagy a belvárosban felvenni.

A kártya hátránya, hogy naptári napokat és nem 24-órás időszakokat számít. Pl. ha valaki este beutazik vele a reptérről, azonnal aktiválódik és az a nap már elveszett. Ezzel szemben, furcsa módon, a hozzákapcsolódó bérletek az első úttól számítva a következő 24/72 óráig érvényesek.